روستای دیولق در 13 کیلومتری  استان اردبیل قرار دارد محل اولیه روستا بالای تپه باستانی قرار گرفته که گورهای دوره ی اشکانیان و ساسانی فراوانی در اطراف این روستا وجود دارد که احتیاج به کاوش باستانشناسی گسترده ای دارد .
90 درصد اثار به دست حفاران غیر مجاز تحریب شده اشیاء باقی مانده از انها از جمله سفال های خاکستری و نخودی و ... و سلاح و ابزار الات جنگی از دوره های مختلف باقی مانده که با با مقایسه کردن انها با سفال دوره اشکانی و قبل از آن به این نتیجه رسیدیم که زندگی به صورت عمومی از دوره اشکانی شروع شده و ظروف سنگی سیاه و مرمری روشن و ظروف فلزی مسی و مفرغ و پیدا شدن استخوان های زن و مرد در چند مورد و لوازم ارایشی آنها که این مکان را مسکونی اعلام میکنند .
 

سلاحی که در جنوب غربی و حدود 5 کیلومتری روستای دولق بدست امده از نمونه هایی که در جمهوری آذربایجان بدست امده 15 سانتی متر بالاتر است که نشان از مردان قدرتمند جنگی را میدهد .

مهر استوانه ای از جنس مرمر با نقش ماهی و شیر می باشد که بدست حفاران غیر مجاز از بین رفته و تعداد زیادی از اشیاء با ارزش به کشور های دیگر قاچاق شده , که اثار خطی بر روی صفحه مسی هم جزء یافته های حفاران غیر مجاز می باشد که متاسفانه به خارج از ایران قاچاق شده 

* میخواهم یاداور شوم که روستای ما خیلی رازها در دلش باقی مانده .

رازهای بسیاری در دل تپه ها و زیر لایه ها و قبر های دوره های مختلف مکتوم مانده است امیدوارم که روزی دل تپه ها و قبر ها به دست کاوشگران باستان شناسی شکافته شود و پرده از رازهای هزاران ساله کنار رود  پرتوهای روشنی به اعماق دوران مختلف این روستا افکنده شود .

اگر حفاری از روی اصل عمومی در این منطقه صورت گیرد مطمئنم اثار خیلی مهمی کشف خواهد شد ضمنا اثار دوره های اسلامی هم در دست هست که در فرصت مناسب به معرفی انها هن خواهم پرداخت و در اخر از علاقه مندان عزیز تقاضای همکاری در این زمینه داریم .

به نقل از وبلاگ دوست عزیزم جناب  آقای رامین پناهی